Blogg listad på Bloggtoppen.se

Avocadopastan ALLA talar om

 

 

Du har kanske hört talas om en viss avocadopasta som det talas om så mycket i Finland just nu att ingredienserna har tagit slut i butiker. Det är alltså frågan om ett recept från boken ”Safkaa, parempaa arkiruokaa” som är skriven av Alexander och Hanna Gullichsen. Det sägs att Alexander Gullichsen gjorde denna rätt åt Hanna på deras första dejt – och hon har sagt att det var så gott att hon nästa började gråta, och sedan levde de lyckliga i alla sina dagar… 

Efter att ha läst om denna rätt i bloggar, på Facebook och i pressen, kände jag att jag måste få pröva på detta för att se om det verkligen är värt all hype.

Så länge som man följer receptet, och inte ersätter ingredienserna med något man tycker motsvarar, är detta recept urenkelt, ursnabbt och urgott! 

Och hittar du inte riktigt mogna, nästan mosiga, avocadon i butiken – gör receptet någon annan dag. Det blir inte alls bra om du har råa eller halvråa avocadon.

Ingredienser för fyra personer:

1 vitlöksklyfta
1/2 chili (ta bort kärnorna)
1 lime
2 mogna avocadon
salt
svartpeppar
ca 1/2 dl olivolja
1 näve basilika
1 näve bladpersilja
30 g (1 dl) riven pecorino
30 g (1dl) riven parmesan
400-500 g spaghetti

Gör så här:

Hacka vitlöken och chilin smått, lägg dem i en skål (du kan göra såsen färdigt i en serveringsskål om du vill). Halvera dina avocadon och ta bort kärnorna. Skär dem i små bitar och lägg i skålen. Mosa avocadon med en gaffel lite grann – det ska inte bli puré, men det ska inte heller vara fina kuber. Pressa saft från limen över avocadon. Hacka örterna och riv ostarna. Lägg allt i skålen. Lägg till olivoljan, salt och peppar. Rör om och smaka av. Röran ska vara ordentligt salt, annars blir det inte bra.

 

Koka spaghettin al dente i rikligt saltat vatten. Alexander Gullichsen rekommenderar att pastavattnet ska vara lika salt som medelhavet – så salta ordentligt och lägg sedan ännu lite extra salt till. Ta tillvara 1 dl av kokvattnet medan pastan kokar. Häll av pastavattnet och blanda spaghettin med såsen och kokvattnet till en härlig röra! Dekorera med riven parmesan och svartpeppar, servera direkt! 

MUMS!

 

Inlägg hämtat på: http://johannasmat.wordpress.com/2012/11/01/avocadopastan-alla-talar-om/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0